top of page

Niesziekte

Niesziekte is de meest voorkomende infectieuze aandoening bij katten. Het wordt veroorzaakt door een hele reeks bacteriën en virussen, de belangrijkste zijn het calicivirus , het herpes virus en de chlamydia bacterie .

Niesziekte is uiterst besmettelijk en waar meerdere katten samenzitten (zoals in pension of dierenasiel ) kunnen echte epidemieën uitbreken.

Symptomen

Zoals de naam al laat vermoeden niezen katten met niesziekte vaak . Niezen komt echter niet bij alle dieren voor .
Typisch komt de ziekte voor bij jonge kittens , maar dieren van elke leeftijd kunnen niesziekte krijgen . Waterige of etterige uitvloeiing uit ogen en neus treedt samen met het niezen op . De ogen kunnen daarbij volledig dichtkleven .

In erge gevallen kan koorts en longontsteking ontstaan .

De veroorzakende kiemen kunnen ook de slijmvliezen van het maagdarmkanaal aantasten met diarree tot gevolg .
Pijnlijke zweren op de tong kunnen optreden , waardoor de katten stoppen met eten en drinken . Vooral bij jonge kittens lijdt dit soms snel tot uitdrogingsverschijnselen met soms fatale afloop .

Het grootste probleem van niesziekte is dat er een chronische vorm kan ontstaan , vooral bij dieren die de eerste infectie opliepen als kitten. Deze katten kunnen hun leven lang aan infecties van de ademhalingswegen lijden . Dit is zowel voor de kat als voor de eigenaar onaangenaam .

Diagnose

De diagnose is gemakkelijk te stellen aan de hand van de klinische verschijnselen .

Behandeling

Antibiotica zijn altijd aangeraden omdat er ook een bacteriële component aanwezig is bij niesziekte . Virussen zijn ongevoelig voor antibiotica en de katten zullen zelf immuniteit tegen de virussen moeten opbouwen .

Indien de dieren niet meer willen eten , moet er voor gezorgd worden dat ze voldoende vocht binnen krijgen , indien nodig door middel van een infuus . Dwangvoederen kan soms ook nodig zijn .

Prognose

In de meeste gevallen geneest de kat met een juiste behandeling volledig van niesziekte.

Echter , dieren die niet tijdig behandeld werden en jonge kittens kunnen de chronische vorm ontwikkelen en het leven lang blijven sukkelen met de luchtwegen en besmettelijk zijn voor andere katten .

Preventie

Gezien het veelvuldig voorkomen van niesziekte en het grote besmettingsrisico , wordt er tegen de ziekte gevaccineerd . Elke kat zou elk jaar een vaccinatie moeten krijgen tegen niesziekte .
Het is belangrijk om te beseffen dat men enkel tegen de ergste ziekteverwekkers vaccineert . Ingeënte katten kunnen dus nog steeds een lichte vorm van niesziekt
e krijgen .

Bel of mail ons voor meer informatie

Stadion Dierenkliniek

Achillesstraat 62

1076 RE Amsterdam

Ph       : 020-6738798

Email :  info@stadiondierenkliniek.nl

K.v.K  :  34357699

bottom of page