top of page

Diergeneeskunde op topniveau in Amsterdam-Zuid

Corona virus

De meeste katten zijn drager van het coronavirus zonder dat zich problemen ontwikkelen. Soms hebben katten helemaal geen ziekte verschijnselen, soms kunnen ze wat niezen en hebben ze wat waterige oogjes en soms zijn er wat klachten van het maagdarmkanaal .

Geïnfecteerde katten scheiden coronavirus uit via hun speeksel en ontlasting. De meeste katten raken geïnfecteerd door het virus in te ademen of op te nemen door direct contact met een geïnfecteerde kat of door contact met voorwerpen die besmet zijn met het virus zoals kleding, slaapplekken, speelgoed en vooral de kattenbak. Hoewel het virus een aantal weken in de omgeving kan overleven wordt het vrij snel gedeactiveerd door de meeste huishoudelijke schoonmaak- en ontsmettingsmiddelen .

Katten die besmet zijn met het virus zullen ongeveer 2 maanden lang het virus uitscheiden , daarna bouwen ze een immuniteit op tegen het virus. Bij een enkeling zal echter het immuunsysteem verkeerd reageren op het virus , waardoor FIP ( feline infectueuze peritonitis) kan ontstaan .

Wat is FIP?

FIP is een ziekte die uitsluitend bij de kat voorkomt. FIP wordt veroorzaakt door  het feline coronavirus. Hoewel het coronavirus normaliter weinig ernstige problemen geeft  kan door een verkeerde reactie van het immuunsysteem de ziekte FIP ontstaan.  FIP is een zeldzame aandoening waarbij reactie van het immuunsysteem ervoor zorgt dat heel veel antilichamen tegen het virus gevormd worden . Deze antilichamen vormen samen met het virus complexen. die in het lichaam ontstekingsreacties geven. Ze slaan met name neer in de bloedvatwanden en geven dan een ontsteking van deze wanden, een zogenaamde vasculitis. De verschijnselen van FIP kunnen weken, maanden en zelfs jaren na de eerste infectie met het coronavirus optreden .

 

De natte vorm van FIP (acute vorm )

waarbij veel bloedvaten in de buik en/of borstholte beschadigd raken door de ontsteking en vocht zullen gaan lekken. Hierdoor komt er vocht in de buik en/of borstholte te staan .Vocht in de buik is te constateren doordat  de buik van de kat langzaam dikker zal worden. Vocht in de borstholte zorgt voor druk op de longen waardoor de kat moeite gaat krijgen met ademen. In eerste instantie valt dit op door een pompende ademhaling, in een later stadium zal de kat echt benauwd worden en met bek open gaan ademen. Het vocht dat in de borst- en/of buikholte opgehoopt wordt is vaak geel en slijmerig vocht.

De droge vorm van FIP ( chronische vorm )

waarbij vaak vage symptomen voorkomen zoals sloomheid , vermageren en een slechte eetlust . Bij de droge vorm zijn de ontstekingen vaak in bepaalde organen gelokaliseerd . Zo krijgen veel katten een leveraandoening, wat soms aan de buitenkant van de kat gezien kan worden omdat de kat geel wordt (geelzucht of icterus genaamd). De alvleesklier kan aangetast worden , dit kan zich uiten in het ontstaan van suikerziekte , vaak ook gecombineerd met aantasting van de darmen met klachten van braken en diarree .  Verder kunnen er ontstekingen in de ogen optreden wat kan leiden tot verkleuring van de iris , witte neerslag op het hoornvlies of een bloeding in het oog . De ontstekingen treden verder vaak in de nieren en de hersenen op . Daarom wordt bij de droge vorm van FIP ook regelmatig hersenverschijnselen gezien zoals wankel lopen , het optreden van toevallen , het heen en weer schieten van de ogen en verandering van gedrag .

De droge vorm van FIP kan dus tot veel verschillende klachten lijden . Wat vaak gezien wordt is koorts, depressie, bloedarmoede en vermageren.

 

Ziekteverschijnselen

  • Gewichtsverlies

  • Terugkerende koorts

  • Vermindering van eetlust

  • Minder actief zijn

  • Plotseling opzwellen van de buik

  • Veranderingen in de ogen zoals kleurverandering of bloedingen in het oog.

  • Ademhalingsproblemen (als de kat door de mond ademt)

  • Het ontwikkelen van stuipen of aanvallen

  • Evenwichtsproblemen en verandering van karakter

 

Diagnose

Het is heel moeilijk om de diagnose FIP bij een levende kat te stellen . Vaak zijn er alleen vage verschijnselen , die bij vele andere aandoeningen ook voorkomen . De enige manier om de diagnose FIP met zekerheid te stellen is door het uitvoeren van sectie nadat een dier overleden is . Er zijn wel een aantal verschijnselen die sterk in de richting van FIP kunnen wijzen .

Bij de natte vorm is dat het gele, slijmerige vocht dat in de borst- en/of buikholte aanwezig is, maar dit is niet 100% bevestigend voor FIP. Verder wordt bij FIP vaak een hoog gehalte aan een bepaald soort eiwit gevonden (de zgn. gamma-globulines , de antilichamen die gevormd worden tegen het coronavirus) . Wederom is deze vondst ook niet bewijzend want bij andere aandoeningen kunnen deze eiwitten ook verhoogd zijn . Verder is het zo dat veel katten besmet kunnen worden met het coronavirus zonder daadwerkelijk FIP te krijgen . Het aantonen van een besmetting met het virus is dus ook niet bewijzend . Over het algemeen wordt op basis van de lichamelijke verschijnselen en de bevindingen bij klinisch onderzoek en bloedonderzoek de waarschijnlijkheidsdiagnose van FIP gesteld .

Behandeling

FIP is een ongeneeslijke aandoening. Als er een behandeling gestart wordt , is het alleen levensverlengend en kwaliteit van leven verhogend maar niet levensreddend .

De meest gebruikte behandeling is prednisolon . Prednisolon is een corticosteroïd die het immuunsysteem onderdrukt en dus de overmatige reactie op het coronavirus van het afweersysteem rem . Verder is het een middel dat ervoor zorgt dat de kat zich lekkerder voelt en stimuleert het de eetlust van de kat .

Wilt u meer informatie ? Bel of mail ons !

Stadion Dierenkliniek

Achillesstraat 62

1076 RE Amsterdam

Ph       : 020-6738798

Email :  info@stadiondierenkliniek.nl

K.v.K  :  34357699

bottom of page