top of page

ALLERGISCHE REACTIES  .

Acute allergische reacties komen regelmatig voor bij honden en katten . Ze kunnen ontstaan door insectenbeten maar ook door bijvoorbeeld planten of andere stoffen . De verschijnselen lopen uiteen van jeukende bultjes op de huid naar zwelling aan de kop . Van braken en diarree tot shock en overlijden van uw huisdier . Wat kunt u zelf doen als u merkt dat uw dier ergens allergisch op reageert en wanneer moet u zo snel mogelijk naar de dierenarts ?

 

Waar kan mijn hond of kat allergisch voor zijn?

Het verschilt van dier tot dier waar hij/zij allergisch voor is. Zo zijn er honden en katten die niet tegen gluten of huisstofmijt kunnen. In dit artikel hebben we het echter enkel over acute allergische reacties . Dit is een reactie op een tijdelijke prikkel , zoals bijvoorbeeld een insectenbeet of een bepaalde plant . Soms zien we ook bijwerkingen op het aanbrengen van een vlooienpipet.

 

Symptomen

De symptomen die op kunnen treden bij een allergische reactie zijn onder te verdelen in groepen:

1)Reacties van de huid

Als gevolg van een allergische reactie op planten , insecten , voedsel of medicatie krijgt het dier in korte tijd zwellingen in de huid . Het zijn stevig aanvoelende bulten , die wisselend van grootte kunnen zijn en over het hele lichaam kunnen voorkomen . Urticaria ontstaan veelal acuut, binnen een dag of enkele uren en verdwijnen ook weer snel en meestal spontaan binnen 24-48 uur . De jeuk kan sterk variëren van gering tot vrij heftig . Afhankelijk van de ernst en de locatie van de bulten en de jeuk moet er soms een behandeling met steroïden worden ingezet door de dierenarts . In alle gevallen moet geprobeerd worden te achterhalen waar de hond op reageert .

2)Zwelling van slijmvliezen

In ergere gevallen kunnen ook de slijmvliezen gaan zwellen . Met name de oogleden, lippen, neus en wangen kunnen enorm opzwellen . Ook de poten kunnen dik worden . Deze zwellingen noemen we ook wel angio-oedeem , en ze zijn behoorlijk pijnlijk . Door de erge zwelling van de slijmvliezen kunnen ook de luchtwegen vernauwen waardoor het dier moeilijker adem kan halen . Het is dus belangrijk om direct contact met ons op te nemen wanneer u vermoedt dat een allergische reactie aan de gang is .

3)Reacties van het maagdarmkanaal

De derde vorm van allergische reacties, bestaat uit maagdarmklachten . Vaak zien we dat honden of katten acuut beginnen met braken . In een later tijdstip kan ook diarree optreden . Dit is een natuurlijk verdedigingsmechanisme van het lichaam . Het lichaam weet immers vaak niet of de allergische stof opgegeten is of via een andere manier het lichaam is binnen gedrongen . Voor de zekerheid probeert het lichaam daarom de maag en de darmen zo snel mogelijk leeg te maken , zodat een giftige stof die mogelijk in de darmen zit , niet opgenomen kan worde n. Dit is erg vervelend voor zowel u als uw huisdier, maar dus eigenlijk een heel gezonde reactie .

4)Anafylactische reactie en shock:

Een artikel over allergien is niet compleet zonder de anafylactische reactie en shock te bespreken . Dit is een zeldzame maar levensbedreigende acute allergische reactie . Het afweer systeem komt in dit geval massaal in actie . Hoewel de oorzaak op zich onschuldig kan zijn, zoals een insectenbeet, ontstaat een acuut levensbedreigende situatie . De verschijnselen ontwikkelen zich snel , binnen 20 minuten na het contact met de veroorzakende stof . U kunt zwelling van de kop , oogleden oren en lippen zien als verschijnse l, maar ook roodheid van de huid , veel jeuk , soms braken en/of diarree . In extreme (zeldzame) gevallen raakt het dier in shock en zal het dier zonder behandeling snel overlijden . Anafylactische shock is een snelle ernstige reactie van het lichaam , waarbij we bleke slijmvliezen zien , snelle zwakke pols , koude poten en oren , en uiteindelijk zelfs bewusteloosheid . Dit wordt veroorzaakt door een slechte circulatie van het bloed . De bloedsomloop brengt zuurstof naar de weefsels en dus naar de lichaamscellen . Zonder zuurstof beginnen deze cellen af te sterven . We kunnen shock op de praktijk snel behandelen door de circulatie te herstellen met infuusvloeistof . Dit verdund ook de eventueel aanwezige giftige stof in de bloedbaan . Het zuurstofgebrek kan verminderd worden door te beademen met pure zuurstof . Vervolgens wordt, indien mogelijk, uiteraard zo snel mogelijk iets aan de oorzaak van de shock gedaan .

 

Diagnose

Op basis van de snelheid waarin de klachten zijn ontstaan en de ( uiterlijke ) symptomen kan de diagnose met grote zekerheid worden gesteld . Verdere onderzoeken zijn doorgaans niet nodig .

Behandeling

Een aantal van bovenstaande voorbeelden zijn relatief onschuldig en hebben geen intensieve zorg nodig van een dierenarts . Toch raden wij aan om altijd contact met ons op te nemen op het moment dat u denkt dat uw huisdier ergens allergisch op reageert . Wij kunnen u telefonisch meer tips geven over wat u eventueel zelf kunt doen en een inschatting maken of het nodig is om naar de kliniek te komen . De dierenarts kan medicatie toedienen om de allergische reactie te stoppen/onderdrukken . De allergische reactie kan beginnen met alleen bulten over het hele lichaam maar geleidelijk kan ook zwelling van de slijmvliezen met benauwdheid tot gevolg  optreden en waardoor het dier in shock kan geraken . Kortom: beter erger voorkomen dan achteraf genezen!

 

 

Wilt u meer informatie ? Bel of mail ons !

Stadion Dierenkliniek

Achillesstraat 62

1076 RE Amsterdam

Ph       : 020-6738798

Email :  info@stadiondierenkliniek.nl

K.v.K  :  34357699

bottom of page